Ugrofínsky zubáč

Posledný rybací recept pred Vianocami. Netradičný recept zubáča, ktorý sa používa dosť často u našich južných susedov. Zubáč je naša typická dravá ryba, ktorá je veľmi chutná a vyhľadávaná.
Budeme potrebovať:
– 3- 4 Filety zubáča
– Menšiu cuketu
– 100-200 g. hrášku (konzerva, mrazený… čerstvý asi nezoženiete ak nemáte kamaráta Cooperfielda)
– quinoa
– kyslá smotana 350 ml.
– cibuľa, feferón
– maslo ghee, morská soľ, mleté čierne korenie, štipľavú papriku
na šalát – cvikla, chren, lyžička kyslej smotany
Cibuľku si nakrájame na malé kúsky a do zlatista opražíme na masle ghee, pridáme na kocky nakrájanú cuketu. Zatiaľ si pripravíme filet zubáča, ktorý osolíme a okoreníme. Opečieme tiež na masle ghee. Filet opečieme tak ,aby koža bola chrumkavá, ale aby sa nám nerozpadol. K cukete pridáme hrášok a následne aj kyslú smotanu premiešame. Pridáme podľa chuti soľ a trocha štipľavej papriky. Túto zmes pridáme k zubáčovi, aby sa chute spojili.
Zatiaľ si pripravíme prílohu quinou, ktorú povaríme vo vode.
Ja som mal pripravenú varenú cviklu, pokiaľ nie dajte ju variť na začiatok varenia. Jednoducho nastrúhame a pridáme čerstvý nastrúhaný chren a lyžicu kyslej smotany. Všetko dokopy premiešame a pridáme trocha soli.
Servírujeme ,ozdobíme nakrájaným feferónom. Prajem príjemný zážitok z tohto netradičného jedla.