Vianočná pohánka
Vianočná pohánka
Dnes som si pre Vás pripravil sladkú pochúťku
Viacerí z Vás mi napísali, či by som nepridal nejaký recept na sladko – ale zdravý Do toho sa primiešalo pár klientov s ktorými som riešil aj otázku ciev, a bolo to na svete.
Tak, aby to bolo Vianočné nemôže chýbať škorica, namiesto klasického kakaa som použil, moje obľúbené Flavonchino ( zmes prášku z kakaových bôbov s vysokým obsahom flavanolov, xylitol, lecitin, akáciová vláknina).
Budeme potrebovať :
– pohánku
– 1 ks. granátové jablko
– 2 ks. jablko
– čerstvé maslo tradičné
– Flavonchino
– mletú škoricu
– trocha domáceho medu
Recept je ako vždy, veľmi jednoduchý. Dáme variť pohánku, zatiaľ si očistíme granátové jablko a nakrájame si jablká na menšie kocky. Uvarenú pohánku dáme do misky a pridáme jablká a kúsky granátového jablka. Pridáme škoricu zamiešame. Necháme chvíľu postáť, zatiaľ roztopíme maslo. Naberieme na tanier a ešte dozdobíme mletou škoricou, práškom Flavonchino a prelejeme roztopeným maslom, aby sa kakaová chuť dostala nižšie. Na záver môžeme dozdobiť kúskami granátového jablka ( tiež je veľmi vhodné na cievy) a dosladiť domácim medom ( kupujte med od včelárov).
Myslím si že táto maškrta, je vhodná aj pre deti. Pohánka ( obsahuje rutín- super na cievy) bola jedna s plodín, ktoré sa bežne konzumovali. Dnes mladí ľudia túto plodinu, ktorá je bezlepková a chutná ,vôbec nepoznajú.